آموزشی

انواع سیستم انتقال قدرت

انواع سیستم انتقال قدرت در موتورسیکلت

مقدمه

همیشه وقتی صحبت در مورد سیستم انتقال قدرت به میون میاد، خود به خود ذهن ها به سمت زنجیر موتورسیکلت میره . این موضوع طبیعیه چون اکثر موتورسیکلت هایی که حداقل تو بازار ایران دیدیم از این سیستم برای انتقال قدرت موتورسیکلت استفاده میکنن …

همین اول یه توضیح کوتاهی در مورد نحوه کار منتقل کننده نیرو ( که ما فعلا بهش میگیم زنجیر ) بهتون بدم . زنجیر نقش انتقال نیرو از گیربکس موتور به چرخ عقب رو داره یعنی قدرت نهایی و خروجی انجین موتورسیکلت توسط یه قطعه ای باید صورت بگیره … این تا اینجا !

باید بگم که ما به جز زنجیر، دوتا سیستم دیگه برای انتقال قدرت موتورسیکلت ها داریم که هر کدوم مزایا و معایب خودشونو دارن و با توجه به نوع موتورسیکلت مورد نظر، انتخاب و روی انجین پیاده سازی میشن.

سیستم انتقال قدرت تسمه ای و محرکه ای ( shaft  ) دو مورد دیگه برای ایجاد حرکت در موتورسیکلت ها هستند که توی این مقاله میخوایم هر کدوم رو معرفی کنیم و نقطعه قوت و ضعف هاشونو با هم بررسی کنیم … برو بریم !

سیستم انتقال قدرت زنجیری

این قطعه رو هممون باهاش آشناییت کامل داریم چون این سیستم تقریبا چند ده سال پیش اختراع شد و از اون موقع توی انواع صنایع و از جمله وسایل نقلیه استفاده شد … به خاطر ساده بودن و سهولت در استفاده تا همین الان به شکل های مختلف مورد استفاده قرار گرفته و میگیرد . زنجیر یه سری قطعات فلزی هستن که با اتصال هایی بهم وصل شدن … همونجوری که توی تصویر میبینید !

تا به امروز ۳ نوع زنجیر برای وسایل نقلیه تولید شده ( البته رایج ترینشون این ۳ مدل هستن )

زنجیر معمولی یا بدون اورینگ، زنجیر او رینگ دار ( O – Ring  ) و زنجیر ایکس رینگ ( X – Ring ) که ترتیب اختراع و پیدایششون هم به همین صورت هست .

زنجیر های معمولی

زنجیر های معمولی که تکلیفشون معلومه و نیازی به توضیح نداره.به صورت عادی بهم بسته شدن و یه سریاشونم پلمپ نیستن و قابل باز و بسته کردنن ! ( اکثر زنجیر های قدیمی اینجورین )

توضیحات پایین برای اون دسته از افرادیه که میخواین اطلاعات بیشتری در مورد زنجیر های معمولی موتورسیکلت داشته باشن پس اگر میخواید آیتم بعدی برای انتقال قدرت موتورسیکلت رو مطالعه کنید این بخش رو نادیده بگیرید !

زنجیر های اورینگ

در بین صفحات این نوع زنجیر ها قطعات پلاستیکی به شکل O انگلیسی قرار گرفته که هم از سایش مستقیم صفحات جلوگیری می کنه هم از ورود گرد و غبار و شن و خاک . هم اینکه همیشه در اطراف خودش مقداری گریس و یا روانکار ذخیره می کنه.در ضمن مقاومت بالایی هم از خودشون نشون میدن

اینا مزایایی هست که زنجیر های اورینگ دار نسبت به زنجیر های معمولی دارن .

در زنجیر های معمولی هم گرد غبار و کثیفی بیشتر و هم اصطلاک بیشتر بین صفحات فلزی خواهیم داشت که باعث میشه عمر زنجیر کمتر شه و عملکردش هم ضعیف تر باشه.

زنجیر های ایکس رینگ

این نوع زنجیر دقیقا مثل زنجیر های اورینگ دار هست با این تفاوت که به جای قطعات پلاستیکی O شکل از قطعات X شکل داخلش استفاده شده و به همین دلیل کیفیت بیشتری نسبت به زنجیر های اورینگ دار از خودش نشون میده یعنی گرد و خاک و کثیفی کمتر، قدرت بیشتر در نگهداری مواد روان کننده و در کل عملکرد بهتر به نسبت زنجیر های دیگه …

این رو هم بگم که قطعا این زنجیر ها به ترتیب هزینه های بیشتری به نسبت یکدیگر دارن و هر زنجیر رو باید روی موتور مشخصی استفاده و پیاده سازی کرد …

مزایا سیستم انتقال قدرت زنجیری

انتقال قدرت حداکثری انجین تا ۹۸ درصد

سهولت در تولید و تعمیرات

عملکرد خوب در شرایط جوی مختلف مثل شرایط بارانی

معایب سیستم انتقال قدرت زنجیری

عمر کمتر به نسبت سیستم تسمه ای

نیاز به رسیدگی مکرر

ریسک و آسیب های زیاد در مواقع پاره شدن زنجیر هنگام حرکت موتورسیکلت

سیستم انتقال قدرت تسمه ای

احتمالا سیستم انتقال قدرت تسمه ای رو توی اسکوتر های بازار دیدیم و شاید فکر کنیم که فقط روی اسکوتر ها یا موتورای کم و اتومات استفاده میشه در صورتی که اصلا اینطور نیست!

این سیستم رو اخیرا توی موتور های بندا BD هم دیدیم که توسط شرکت دینو وارد بازار ایران شد …

این سیستم ها یه جورایی شبیه به جنس لاستیک ها موتورسیکلت هستن.شیار های زیادی روشون هست که مقاومت خیلی بالایی هم دارن.این نوع سیستم همچنان خیلی رایج نیست و دلایل مختلفی داره که جلوتر در موردش صحبت میکنیم ولی در کل به خاطر نداشتن دردسر زنجیر های معمولی و کارکرد بسیار نرم و بدون ضربه به نسبت سیستم های دیگه در خیلی از موتور ها مخصوصا اسکوتر ها یا یه سری از موتور های کروزر مورد استفاده قرار میگیرن.

مزایای سیستم انتقال قدرت تسمه ای

کارکرد نرم و بدون ضربه و سر و صدا

عدم نیاز به روان کاری و تمیزکاری ( برعکس سیستم زنجیری )

معایب سیستم انتقال قدرت تسمه ای

هزینه تولید و تعمیرات و پیچیدگی های بیشتر به نسبت سیستم های دیگه

احتمال ایجاد کشش و سایش و خرابی شیارها و عدم انتقال درست نیرو و نهایتا افت قدرت موتور

سیستم انتقال قدرت محرکه ای یا shaft

این سیستم تقریبا در دنیای موتورسیکلت خیلی کم رواج داره . این سیستم همونجوری که از اسمش مشخصه از یک شفت تشکیل شده که یک سمتش به گیربکس متصل شده و یک سمت دیگش به واسطه یه سری چرخ دنده به مرکز چرخ عقب متصل شده … این موضوع در عکس های پایین قابل لمس تره.

این سیستم به خاطر وزن بالا و مهندسی متفاوتی که داره در هر وسیله ای مورد استفاده قرار نمیگیره . از شفت بیشتر در موتور های حجم بالا ( ۴۰۰-۳۰۰ سی سی به بالا ) و در سبک های تورینگ و ادونچری استفاده میشه . این سیستم در بین موتور های شرکت BMW دیده میشه

نوشته های مشابه

مزایای سیستم انتقال قدرت شفت

به خاطر نوع مهندسی که دارن نه نیاز به رسیدگی آنچنانی دارن و نه به این راحتی خراب میشن پس خیلی مناسب رفت امد های طولانی و مسافرت هستن

معایب سیستم انتقال قدرت شفت

وزن بسیار سنگین

کمبود نیروی متخصص جهت تعمیر و رسیدگی

این سیستم ها هنگام انتقال، قدرت زیادی رو از دست میدن ( حدود ۳۰-۲۰ درصد )

رفیق خیلی خوشحال میشیم نظر یا تجربتو در مورد این محتوا بدونیم. پس هر کامنتی داری توی قسمت دیدگاه های همین پایین سایت بذار تا هم ما استفاده کنیم هم بقیه. راستی اگر شماره همراهتو بذاری به محض جواب دادن به کامنتت توسط زوموتور، از طریق اس ام اس باخبر میشی. یادت نره، اطلاعاتت پیش ما محفوظه! مرسی که زوموتور رو دنبال میکنی. ❤️

علی زارع

توسعه دهنده، بلاگر و عاشقِ دنیای موتور و موتورسیکلت

5 دیدگاه

  1. علی آقای گل، ممنون. بسیار مفید، مثل همیشه.
    داداش، سیستم انقال قدرت در موتور برقی چی جوریه؟
    زنده باشی.

      1. این سیستم ها خیلی خوبن چه خوب میشد شرکت های ایرانی مثل نیرو موتور و کویر موتور و غیره که این همه ادعا هم دارند رو موتور هاشون پیاده کنند مخصوصا رو موتور های تریل چون خیلی هزینه اصطحلاک زنجیر و دنده زنجیر بالاست و به غیر از هزینه وقتی زنجیر پاره میشه خطرناک و میزنه همه جا رو داغون میکنه مثلاً اون سیستم تسمه ای خیلی خوبه نه سروصدا داره و نه نگهداری میخاد حتی اگر 6ماه یکبار هم تسمه خراب بشه باز هزینش از سیستم زنجیر کمتر و دردسر کمتر چون در سیستم زنجیر همین طور که همه میدونیم هم دنده زنجیر ها خراب میشه باید تعویض بشه و هم زنجیر یعنی هر دفعه باید سه تا قطعه عوض بشه ولی در سیستم تسمه ای فقط یک قطعه یعنی همون تسمه خراب میشه تازه در سیستم زنجیر به غیر از دنده زنجیرها و زنجیر چون زنجیر سنگین است و ضربات زیادی وارد میکنه بوشها و توپی چرخ عقب رو هم خراب میکنه یه کمپین تشکیل بدید تا موتور سوارها حمایت کنند تا این سیستم رو شرکت های داخلی پیاده کنند مگر از خواب غفلت بیدار شوند وگرنه به اونها باشه هزار سال دیگه همین سیستم رو میرند جلو با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شماره موبایل

دکمه بازگشت به بالا