آموزشی

تکنولوژی Blue core

مقدمه

شرکت‌های سازنده موتورسیکلت روز به روز به توسعه محصولاتشون میپردازن و به موازات پیشرفت تکنولوژی، بهبود‌هایی هم در صنعت خودشون پیاده‌سازی میکنن. یکی از پرچمدارای معروف این جریانات، همین کمپانی بزرگ یاماهاست که همیشه با توسعه مستمر موتورهای خودش، توجه بازارهای جهانی رو به سمت محصولاتش جلب میکنه.

اگر مشخصا! به موتورهای آیروکس دقت کرده باشید متوجه یه آرم آبی رنگ روی بدنه موتور شُدید که روش عبارت Blue Core هک شده. کمپانی یاماها مانور تبلیغاتی زیادی روی این تکنولوژی میده و در بازارهای جهانی هم این تکنولوژی رو با یاماها میشناسن. البته این سیستم رو شرکت های دیگه ای هم با همین نام یا اسامی دیگه دارن روی انجین‌های ماشین یا موتورشون پیاده میکنن ولی کلمه Blue Core اختصاصی برای یاماهاست.

بلوکُر یه قطعه یا قسمت خاص در انجین موتورسیکلت نیست. شما در اصل با مجموعه‌ای از فرآیندها و اتفاقات هماهنگ و بهینه شده طرف هستید که به پکیج نهایی اینها، Blue Core گفته میشه. به گفته شرکت یاماها، سیستم بلوکُر در قسمت‌های مختلف انجین بهینه‌سازی هایی انجام میده که به تفکیک در تیترهای پایین بهش میپردازیم؛ البته از زبون خود یاماها. برو بریم!

بهبود فرآیند احتراق

کلیدی‌ترین ویژگی سیستم Blue Core کاهش چشمگیر مصرف سوخته. یاماها در این سیستم تمام تلاشش رو برای بهینه‌سازی نسبت تراکم، ساختار محفظه احتراق، مسیر ورودی هوا، مرحله انفجار و موارد دیگه به کار گرفته چون بهبود فرآیند احتراق مهم‌ترین عامل در بهره‌وری سوخت موتورسیکلت به حساب میاد.

کاهش تلفات انرژی

موتورها با سوزوندن سوخت کار میکنن و سعی این تکنولوژی، سوزوندن سوخت تا آخرین قطره ممکنه. یاماها برای انجام این کار تمرکزمش رو روی تک تک قطعات فلزی انجین معطوف کرده که تا جایی که میشه اونها رو سبک و ساده و بدون اصطکاک طراحی کنه و در نتیجه تلفات انرژی رو به حداقل‌ترین حالت ممکن کاهش داده.

افزایش راندمان خنک سازی

برای اینکه یک موتورسیکلت عملکرد پایدارتری داشته باشه و بتونه در شرایط مختلف به درستی کار کنه، کارایی سیستم خنک کننده بسیار مهمه. اگر موتور خیلی پرحرارت یا خیلی سرد کار کنه قطعاً بازدهی لازم رو از خودش نشون نمیده. یاماها انجین‌های بلوکُر رو طوری طراحی کرده که هیچ افت یا افزایش بی‌رویه دما رو مشاهده نکنیم. این تکنولوژی دمای انجین رو در بهترین حالت نگه میداره و سوخت رو تا آخرین ذره میسوزونه.

مواردی که در موردش حرف زدیم، مستنداتیه که توسط خود شرکت یاماها منتشر شده و ما سعی کردیم به ساده٬ترین حالت ممکن براتون توضیح بدیم. سیستم بلوکُر یا قسمتی از این مجموعه ممکنه تو خیلی از محصولات شرکت یاماها مورد استفاده قرار گرفته باشه، ممکنم هست اینطور نباشه ولی قطعا اگر آرم بلوکُر روی هر محصولی از یاماها دیده شد نشون‌دهنده اینه که انجینش از این سیستم پیشرفته بهره میبره.

البته اخیرا یه سری از این تکنولوژی‌هایی شرکت‌های بزرگ رو، روی موتور های طرحشون داخل بازار داریم میبینیم. این در حالیه که این موتور ها حداقل نصف قیمت موتور اصلی رو دارن و خیلی از افراد عمدا یا ناخواسته به وجودشون اصرار دارن و تبلیغشون میکنن. مثلا میگن طرح آیروکس فلان شرکت توی بازار تکنولوژی VVA و Blue Core داره!

نظر شما چیه؟ واقعیت داره یا نه؟ اگر بازم فکر میکنید واقعیت داره، پیشنهاد میکنم یکبار دیگه این تکنولوژی هایی که توضیح دادیم و مختص شرکت یاماهاس رو بخونید. 😉

رفیق خیلی خوشحال میشیم نظر یا تجربتو در مورد این محتوا بدونیم. پس هر کامنتی داری توی قسمت دیدگاه های همین پایین سایت بذار تا هم ما استفاده کنیم هم بقیه. راستی اگر شماره همراهتو بذاری به محض جواب دادن به کامنتت توسط زوموتور، از طریق اس ام اس باخبر میشی. یادت نره، اطلاعاتت پیش ما محفوظه! مرسی که زوموتور رو دنبال میکنی. ❤️

راستی ما کلی اطلاعات و محتواهای جذاب تو حوزه موتورسیکلت رو در شبکه های اجتماعی زوموتور مثل یوتوب بارگذاری میکنیم که میتونه خیلی براتون مفید باشه پس حتما مارو در فضای مجازی دنبال کنید.

علی زارع

توسعه دهنده، بلاگر و عاشقِ دنیای موتور و موتورسیکلت

2 دیدگاه

  1. سلام و عرض ادب
    آیا این مقاله هایی که میذارین در مورد شرکتهای داخلی که موتور طرح وارد میکنن و میفرمایید این سیستم ها فقط یه برچسب روی موتور میشه لطفا توضیح بدین چطور به این نتیجه رسیدین آیا موتوری رو به طور کامل باز کردین و قطعاتش رو چک کردین که ببینین مثلا سیستم بلوکر رو داره یانه یا vva رو داره یانه یا همینطور از روی تجربه که شرکتهای داخلی بیشتر تبلیغه تا حقیقت اینارو میگین چون این جور که شما میفرمایید بار حقوقی داره این حرکت و آدم میتونه از شرکتی که داره به دروغ این تبلیغات رو میکنه شکایت کنه

    با تشکر

    1. سلام اسد جان وقتت بخیر. بعضی از این موارد نیازی به باز شدن انجین ندارن. دلیلش هم این هست که این تکنولوژی ها انحصاراً در اختیار کمپانی‌های سازنده‌شون هستن. مثلا همین Blue Core و سیستم VVA منحصراً برای کمپانی یاماها هست و شرکت دیگه‌ای از اسم این سیستم‌ها نمیتونه استفاده کنه. البته ممکنه یه چیز مشابه استفاده کنن ولی اسمش باید متفاوت باشه. در مورد موتورهای طرحی که مثلا فقط یه برچسب VVA روشون دارن هم باید بگم که هر کدوم از این تکنولوژی ها متعلقات خاص خودشون رو دارن که اضافه شدنشون به موتور باعث افزایش قیمت موتور میشه که از این اتفاقا در موتورهای طرح نمیفته. چون قیمتشون حتی به طرح هوندا 125 هم نزدیکه! البته که در عمل هم هیچ نشونه‌ای از وجود اونها مشاهده نمیشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا