سبک های موتورسیکلت
زوموتوریا سلاااام خیلی مخلصیم.
توی این مقاله میخوایم در مورد سبکهای مختلف موتورسیکلت صحبت کنیم. شاید پیش خودتون فکر کنید که موتورا سبکهای زیادی ندارن و نکته مهمی در موردشون نیست، ولی در واقعیت ما سبکهای زیادی داریم و شناخت این موارد میتونه حتی توی خرید موتور هم بهتون کمکتون کنه.
در کل دستهبندیهای زیادی رو برای موتورها در نظر میگیرن که هر کدومشون هم ممکنه چنتا زیر شاخه داشته باشن. توشون تناقض و اختلاف سلیقه هم کم نیست ولی توی این محتوا میخوایم چنتا از اصلیاشو بهتون معرفی کنیم که اتفاقاً موتورایی که دور و ورتون میبینید ۹۰ درصدشون توی همین دستهها میگنجن!
کلاس و سبکهای موتورها تفاوتهای مهمی با هم دارن. توی استایلشون، نحوه قرارگیری دست و پا و بدنتون روی موتور، مکان استفادشون و کلی آیتم دیگه که باعث میشه هر سبک با اون یکی تفاوتهای زیادی داشته باشه.
سبک استریت یا استاندارد (Street)
این سبک از موتور طرفدارای زیادی هم توی ایران هم توی خارج از کشور داره. کلا نحوه قرارگیری بدنتون روی این موتور خیلی راحت و استاندارده؛ یعنی بدنتون تقریبا قائمه و خیلی روی موتور تسلط دارید. هندلینگ و سواری نرمی دارید و توی شرایط مختلفی میتونید ازش استفاده کنید.
نسبتاً هم موتورای اقتصادیتری به حساب میان. هزینه تعمیرات بالا، درگیری با فلاپها، ارتفاع زیاد یا کم و هزارتا داستان دیگه که توی بقیه سبکها هست، توی استریتها نداریم و موتورای راه دستِ بازاری هم محسوب میشن.
اگر بخوام چنتا مثال براتون بزنم، توی حجمهای بالا میتونم به جی اس ایکس ۱۴۰۰ یا سی بی ۱۳۰۰ اشاره کنم. توی حجمهای پایین سی جی ۱۲۵ ، باکسر ۱۵۰ و کلی استریت دیگه داریم که تعدادشون خیلی زیاده.
سبک ریس یا اسپرت (Race)
همونجوری که از اسمش مشخصه این موتور بیشتر برای پیست و مسابقه ساخته شده و همونجوری هم که تو ظاهرش میتونید ببینید دورش پر از فلاپهاییه که خب موتور رو در برگرفته و انجینش رو پوشونده.
به خاطر همین شاید استفادهش توی شهر خیلی توجیه نداشته باشه. این موتورا با اینکه نسبتاً سواری خشکی دارن و هزینه تعمیرات و نگهدایشونم بالاست، با این حال به خاطر طراحی جذابشون همیشه طرفدارای زیادی دارن. سی بی ار ۱۰۰۰، جی اس ایکس آر ۱۰۰۰ و توی حجم های پایین تر نینجا ۲۵۰، آر اس ۲۰۰ و کلی از موتورای دیگه توی این دستهبندی قرار میگیرن.
سبک نیکد (Naked)
این سبک رو با سبک استریت معمولا اشتباه میگیرن ولی در اصل این دوتا سبک کاملا جداگونه هستن. سبک نیکد یه ذره پیچیدهست! اگر بخوام خیلی راحت بهتون بگم ما دو حالت نیکد داریم یه حالت اینه که مثلا یه شرکت میاد یه موتور ریس اسپرت یا ریس رو تولید میکنه که ریس رو تو آیتم قبلی توضیح دادیم و میاد یه نسخه دیگه، نیکد همون رو تولید میکنه یعنی با همون انجین، فلاپهاش رو حذف میکنه و یه موتور نیکد رو عرضه میکنه.
مثلا یاماها الان یه آر وان داره و یه نسخه با همون انجینم میاد دوباره میده تو بازار به اسم ام تی ۱۰ که یه جورایی لخت شده آر وان به حساب میاد. حالا یه حالت دیکه ای هم نیکد داریم که خب ذاتا خود شرکت میاد و فقط یه نسخه نیکد اون موتورو تو بازار عرضه میکنه که دیگه خبری از نسخه ریسش نیست!
مثل یاماها ام تی ۹ که ما اصلا آر ۹ نداریم و فقط همین نسخه نیکد از یاماها عرضه شد
دوتا مثالم برای این موتورا توی ایران بزنیم. یکی بنلی دوسیلندر، ان اس ۲۰۰ و کلی موتور دیگه.
سبک اسکوتر (Scooter)
همونجوری که میدونید یه جورایی دلیل پیدایش این موتورا، موتورسواری خانمها بوده!
اسکوترها معمولا اتومات هستن، هر دو ترمز از طریق کتیهای روی فرمون کنترل میشن و خبری از پدال زیر پای راست نیست. نحوه قرارگیری بدنتون روشون خیلی راحته. عین صندلی پاهاتون در قسمت جلو قرار میگیره و یه سری امکانات به دردبخور دارن مثل باز شدن زینشون که میتونید داخلش وسایلتونو بذارید یا در قسمت جلوشون کنسول و شارژر و … قرار گرفته و کلا برای رفت و آمد شهری خیلی کاربردی هستن به خاطر همین توی چند سال اخیر طرفداری خیلی زیادی پیدا کردن.
توی همین ایران خودمونم الان اسکوتر خیلی جا افتاده! اگر همین ۵-۶ سال قبل یادتون باشه وقتی یکی رو با اسکوتر میدیدیم یه جورایی این صحنه رو سوسولبازی حساب میکردیم ولی خب الان کلا داستان فرق کرده!
اسکوترها هم که زیادن. خودتون خیلی ازشون دیدین مثل جی ۲۰۰، jt 200، وگو و کلی مدل دیگه … .
سبک آندربن یا کاب (Cub)
این سبک یکم ناشناخته هست و خیلیا با اسکوتر اشتباه میگیرنش ولی کلا دوتا سبک کاملا جداگونهست. توی اسکوتر قسمت پایین پاتون بازه ولی توی کاب این قسمتها بستهست و موقع سوارشدن عین موتورهای استریت باید سوارش بشید. تفاوت بزرگی موتورای کاب که با اسکوترا دارن اینه که خب اسکوترا گیربکسشون اتوماته ولی اینا گیربکسشون اتومات نیست و بعضاً کلاچ اتوماتیک داره؛ یعنی بدون اینکه بخواید کلاج بگیرید هم میتونید دنده بدید.
این موتورا چون چرخای بزرگتری نسبت به اسکوترا دارن سواریشون نرم تره و کلا هندلینگ بهتری هم دارن. کابهایی معروفی توی ایران داریم مثل ویو، تی وی اس راکز و یه سری موتور دیگه … .
سبک آفرود (که شامل: تریل، اندرو و کراس میشه)
این موتورا برای رفت و آمدهای بیرون شهری هستن؛ جادههای خاکی و آفرود. که ظاهرشونم کاملا متفاوته و با سبکهای دیگه کلی فرق دارن. لاستیکشون، بدنشون، کمک فنرهاشون و کلی آیتم دیگهای که کاملاً با سبکهای دیگه متفاوته.
آفرو ها هم به طور کلی به ۳ دسته تقسیم میشن: یکی موتورهای تریل یا دوال اسپرت، یکی موتورهای اندرو و یکی هم کراس که بین اینا سبک تریل یا دوال اسپرت توی ایران و سبک اِندرو در کل جهان طرفدارای بیشتری دارن. سبک کراس به خاطر اینکه برای شرایط مسابقهای و پیست و … طراحی شده خیلی توی شهر نمیشه ازش استفاده کرد.
خود این سه تا دسته هم با هم یه سری تفاوت دارن که یه محتوا جداگونه در موردش صحبت میکنیم. اگر بخوام چند مورد توی سبک آفرود و توی ایران براتون مثال بزنم باید بگم که توی سبک تریل ما یاماها WR 155، فلات ۲۵۰ و کلی موتور دیگه رو داریم.
توی سبک کراس YZ250 و توی سبک اِندرو هم باید به کایو ۲۵۰ و هاسکوارنا FE250 و گسگس EC250F اشاره کنم.
سبک ادونچر (Adventure)
این موتور همونجوری که از اسمش مشخصه استفاده ماجراجویانه داره. اگر شما به جز رفت و آمدهای شهری دنبال یه موتوری هستین که بتونید باهاش مسافتهای طولانی رو رانندگی کنید یا مسافرت برید و در کل اگر آدم طبیعتگردی هستین و به این چیزا علاقه دارید این موتور کاملا مناسب شماست.
نحوه قرارگرفتن بدنتون روی این موتورا خیلی راحته و فضای خیلی مناسبی دارن هم برای راننده و هم برای ترک و کلا پتانسیل نصب کلی آپشن و اکسسوری دارن مثل باکس و گارد و پرژکتور و یه جورایی موتورو خوراکه مسافرت میکنن
ورسیس 250 ، NH 180 ، وی استروم و بنلی TRK مثاال هایی از موتورای ادونچر توی ایران هستن.
خب حالا که بحث مسافرت هست یه سبک دیگهای هم اینجا میگنجه که باید بهش اشاره کنم اونم سبک تورینگه … . احتمالا هوندا گلدوینگ رو خیلیاتون بشناسید! این موتورم توی سبک تورینگ هست و سبک تورینگ با سبک ادونچر یه سری تفاوتهایی دارن.
جفتشون برای مسافرت هستن ولی موتورای تورینگ برای مسافتهای خیلی طولانیه که کلی آپشن جذاب و خفن هم دارن و خیلی راحتتر از موتورای ادونچرن!
ولی موتورای ادونچر برای مسافرت هم هستن ولی گاهاً میتونید توی رفت و آمدهای آفرود هم ازشون استفاده کنید.
سبک کاف ریس (Cafe Race)
یه سبکی که جدیدا توی ایران طرفدارای زیادی پیدا کرده.
این سبک هم یه ذره ناشناخته هست و تاریخچشو اگر بخوام خیلی کوتاه بهتون بگم باید بگم که قدیما توی انگلیس و لندن یه سری جَوون بودن که با هزینههای کم موتوراشون رو کاستوم یا شخصی سازی میکردن و با هم مسابقه میدادن. پاتُق این جوونها هم کافههای لندن بود و از اون به بعد هم این سبک رو به اسم کاف ریس نامگذاری کردن و خیلی از شرکتها هم اومدن بعد از اون کاملا رسمی توی این سبک موتورهای مختلفی تولید کردن.
راستی اگر شما هم موتوری توی سبک استریت یا نیکد دارید، خیلی راحت میتونید یه هزینهای کنید و سبکش رو به کاف ریس تغییر بدید.
هوندا سیبی ۱۹۰ نمونه موتور کاف ریس توی ایران هست.
سبک کروزر (Cruiser)
این موتورا خب مناسب رفت و آمدهای شهری هستن و از استایلشون میتونید تفاوتشون رو با موتورای دیگه بفهمید. این موتورا وزن بالایی دارن و ارتفاع پایینی دارن جای پای راننده قسمت جلو قرار گرفته و حالت قرارگرفتن بدنتون هم خیلی عمودی یا تا حدی رو به عقب هست.
موتورای کروزر به خاطر استایل و عملکردشون خیلی مناسب مسافتهای طولانی و در کل مسافرت هستن و از یه طرف هم خوراک کاستوم کردنن! به خاطر ظاهرشون کاستوم کردن و تغییرات لوازم جانبی خیلی روشون جواب میده.
آکوییلا، بندا و اونجر کروزرهای تو ایرانن.
سبک کروز دنیایی داره برای خودش که هر کدوم ویژگی های خاصی دارن مثل بابر و چاپر و … که چون خیلی پرطرفدار نبودن بهش اشاره نکردیم.
رفیق خیلی خوشحال میشیم نظر یا تجربتو در مورد این محتوا بدونیم. پس هر کامنتی داری توی قسمت دیدگاه های همین پایین سایت بذار تا هم ما استفاده کنیم هم بقیه. راستی اگر شماره همراهتو بذاری به محض جواب دادن به کامنتت توسط زوموتور، از طریق اس ام اس باخبر میشی. یادت نره، اطلاعاتت پیش ما محفوظه! مرسی که زوموتور رو دنبال میکنی. ❤️
سلام. لطفاً درباره سبک اسکرامبلر (scrambe) هم بفرمایید. سپاسگزارم
سلام داداش جان. موتورهای اسکرمبلر جوری طراحی میشن که هم داخل شهر بشه ازشون استفاده کرد هم در مسافت های طولانی و خاکی. گزینههای زیادی در بین موتورهای داخل کشور وجود نداره که در این سبک باشن. نهایتا ۳ یا ۴ موتور هست. کویر ST3 و زونتس G1 و تا حدودی یاماها XSR.
ممنونم استفاده کردم من یه موتوری میخواستم باهاش برم خرید و اینو انور ظاهرا ویو تیوی اس مناسبه
سلام وقتتون بخیر. مرسی که وقت گذاشتین و زحمت کشیدین. 1 سوال داشتم .فرق تریل و اندرو چیه ؟
خیلی جالب بود. فهمیدم که موتورسیکلت دنیای دیگهای داره واسه خودش.
دمتون گرم.