آموزشی

لاستیک موتورسیکلت

مقدمه

لاستیک موتورسیکلت چیزی بیشتر از دو حلقه سیاه رنگ ساده هستن که یکی از مهم ترین عوامل ثبات موتورسیکلت در تعلیق و حرکت هست. فناوری لاستیک از سال ۱۸۴۵ تا به امروز همواره در حال پیشرفته و هر سال بهتر میشه. لاستیک‌ها با ایجاد یک محیطی از هوا بین رینگ و سطح حرکت وسیله نقلیه به موتورسیکلت اجازه این رو میده تا با سطوح مطابقت پیدا کنه و برجستگی‌ها و به طور کلی بالا پایین‌های مسیر رو به بهترین شکل ممکن جذب و دفع کنه.

دوستان نکته‌ای که هست اینه که ما موتورسواریم و کلا رو ۲ تا چرخیم! پس خیلی مهمه که کیفیت این ۲ لاستیک چجوری باشه .

اگر ماشین‌سوار بودیم و روی ۴ تا چرخ میرفتیم شاید اینقدر مهم نبود (که البته اونم جای خودشو داره ها) ولی ما شرایطمون کاملا متفاوته و فقط لیز خوردن روی یک سطح خیس یا نداشتن چسبندگی مناسب میتونه مشکلات خطرناکی رو برامون ایجاد کنه، پس حتما تا آخر مقاله با ما همراه باشید!

تاریخچه لاستیک موتورسیکلت

به طور کلی شروع تاریخچه لاستیک به سال ۱۸۴۵ برمیگرده. زمانی که رابرت ویلیام تامسون اولین لاستیک پنوماتیک یا بادی رو اختراع کرد. در حالی که اختراع رابرت، ایده موفقی بود ولی در اون سال‌ها لاستیک به یه وسیله خیلی گرون تبدیل شده بود و خریدش برای اکثر افراد جامعه سخت و نشدنی بود.

تا اینکه در سال ۱۸۸۸ در کشور ایرلند، جان بوید دانلوپ اسکاتلندی موفق شد بهترین و موفق ترین لاستیک بادی رو بسازه. یه جورایی ساخت لاسیتک و استفاده از اون، در همین زمان، به صورت جدی شروع شد!

جالبه بدونید دانلوپ در اون زمان دامپزشک ثروتمندی بود که به خاطر یه مشکل ساده، ایده ساخت لاستیک رو پیگیری کرد! مشکل هم این بود که پسرش موقع سوار شدن دوچرخه با لاستیک های جامدش، اذیت میشد! عجب بابای خوبی!

این شد که تولید تایرهای تجاری در سال ۱۸۹۰ در بلفاست ایرلند آغاز شد. آقای دانلوپ با ویلیام دوکروس شریک شد و کمپانی دانلوپ رو تشکیل دادن. همین دانلوپ معروف!

این طرح اولیه بیش از یک قرن هست که در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته. در اصل، تایرها از لاستیک طبیعی ساخته می‌شدن و در حال حاضر تقریباً همه لاستیک‌های امروزی از لاستیک مصنوعی که ترکیبی از نفت هست، همراه با مواد شیمیایی مانند گوگرد، کربن سیاه و سیلیکون ساخته میشن. 

لاستیک موتورسیکلت دقیقا چه کار میکنه؟

در تعلیق موتورسیکلت یه جورایی میشه گفت لاستیک اولین چیزه! یعنی تمام بالا پایین‌های جاده، تکون‌های احتمالی، راحتی در سواری و کلی آیتم دیگه رو قبل از اینکه شاسی و کمک فنرها متحمل بشن، لاستیک موتورسیکلت باهاشون درگیره. سرعت، شتاب، قدرت مانور موتور، لرزش موتور، همه و همه، به لاستیک موتورسیکلت شما هم مربوط میشه! اگه هنوز اهمیت لاستیک‌ها رو درک نکردین حتما تا آخر مقاله صبر کنید، چون احتمالا بعد از خوندنش کاملا نظرتون در مورد لاستیک و میزان اهمیتش تغییر میکنه!

انواع لاستیک موتورسیکلت

مدل‌های مختلفی برای لاستیک موتورسیکلت وجود داره ولی دوتا از مهم ترین هاش تایرهای بایاس و رادیال هستن که به بررسی هر کدوم از این تایرها میپردازیم.

تایرهای بایاس

این تایرها انعطاف پذیری بالایی دارن و از لایه‌های پلاستیکی متقاطع ساخته شدن که در زاویه ۳۰ درجه‌ای قرار گرفتن. این لاستیک‌ها نسبتاً قدیمی‌تر هستن و در صورت آسیب دیدن و پارگی، تعمیر نمیشن و باید تعویض بشن. همچنین قیمتشون هم مقرون به صرفه نیست. این نوع لاستیک‌ها برای وسیله‌های عادی و استفاده معمول در وسایل نقلیه مناسب هستن.

تایرهای رادیال

این لاستیک‌ها نسبت به لاستیک‌های بایاس جدید تر هستن و از تکنولوژی‌های بروز تری در این تایر استفاده شده. این تایرها از 2 بخش تشکیل شدن که شامل کابل‌های فولادی در داخل لاستیک و دیواره لاستیک در ناحیه بیرونی هست. این نوع لاستیک‌ها در صورت آسیب دیدن قابل تعمیر هستن و مقاومت بالایی دارن. لاستیک‌های رادیال در موتورسیکلت‌های حجم بالا و وسایل نقلیه خاص مثل بعضی از وسایل باربری و … استفاده میشن و در حالت کلی لاستیک‌های رادیال به خاطر نوع ساختار و تکنولوژی پیشرفته‌تری که توشون استفاده شده، عملکرد بسیار بهتری در شرایط مختلف از خودشون نشون میدن.

آج لاستیک موتورسیکلت

همونجوری که احتمالا اکثرتون بدونید، آج لاستیک همین شیارها و سطح‌های ناهموار روی لاستیک هست که هر لاستیکی شیارهای متفاوتی روی خودش داره که به این شیارها، آج لاستیک میگن. سبک‌های مختلفی در آج لاستیک وجود داره و بسته به شرایط باید انتخاب درستی داشته باشیم. آج‌های لاستیک در نوع رانندگی، سرعت، شتاب و حتی مصرف سوخت هم تاثیر گذاره.

به طور کلی اگر در شرایط خاکی و مصارف غیر شهری رفت آمد داریم باید لاستیک‌هایی با آج بزرگ تر انتخاب کنیم و در استفاده‌های شهری از شیارهای کم و کوچکتر. آج‌ها استفاده‌های مختلفی دارن، مثلا وظیفه عبور دادن آب و خارج کردن اون از مرکز لاستیک در شرایط بارانی، یا میزان درگیر شدن لاستیک با انواع سطوح بر عهده این آج‌هاست

رفیق خیلی خوشحال میشیم نظر یا تجربتو در مورد این محتوا بدونیم. پس هر کامنتی داری توی قسمت دیدگاه های همین پایین سایت بذار تا هم ما استفاده کنیم هم بقیه. راستی اگر شماره همراهتو بذاری به محض جواب دادن به کامنتت توسط زوموتور، از طریق اس ام اس باخبر میشی. یادت نره، اطلاعاتت پیش ما محفوظه! مرسی که زوموتور رو دنبال میکنی. ❤️

علی زارع

توسعه دهنده، بلاگر و عاشقِ دنیای موتور و موتورسیکلت

2 دیدگاه

  1. بسیار عالی.
    من از سایت و ویدئوهاتون خیلی تا حالا استقاده کردم. ممنونم.
    یه نکته:‌ای کاش در مورد شماره‌های لاستیک هم توضیح میدادید. بعضی وقتا گیج میشم که مثلا وقتی تو کاتالوگ نوشته اندازه تایر جلو: 90/90*12 یعنی چی.
    بازم مرسی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا